USA:ssa haittaa aiheuttaneita lemmikkieläinten ruokia ei Suomen markkinoilla

8.5.2007

Eurooppalaisen nopean hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta maaliskuussa 2007 saapuneen tiedon mukaan USA:laisen lemmikkieläinruokavalmistajan tuotteissa epäiltiin olevan vaaraa aiheuttavaa ainetta, koska lemmikkejä oli USA:ssa sairastunut ja kuollut. Vaaran aiheuttaja jäljitettiin kyseisen valmistajan tiettyihin märkätuotteisiin, joissa kaikissa raaka-aineena oli käytetty kiinalaista vehnägluteenia. USA:n viranomaiset (The U.S. Food and Drug Administration FDA) ovat tutkimuksissaan löytäneet kyseisiin lemmikkieläinten ruokiin käytetystä kiinalaisesta vehnägluteenista melamiinia, joka on teollisuuskemikaali. Melamiinia on löydetty lisäksi kiinalaista alkuperää olevasta riisivalkuaistiivisteestä ja maissigluteenista. Lisäksi USA:ssa on rajallisessa määrässä sikojen ja siipikarjan rehua todettu melamiinia. 

Vaaralliseksi ilmoitettuja lemmikkieläinten ruokaeriä ei ole päässyt Suomen markkinoille. Lisäksi maahantuoja on vetänyt varotoimena pois markkinoilta kaikki kyseiset vehnägluteenia sisältäneet märkätuotteet erästä riippumatta. Evira seuraa tilannetta edelleen ja valvoo varotoimenpiteiden toteuttamista.

Tuotantoeläinten rehuseoksia tai rehuseosten valmistuksessa käytettävää vehnä- ja maissigluteenia ei ole tuotu Suomeen USA:sta eikä Kiinasta. Suomessa käytetty vehnä- ja maissigluteeni tulee Keski-Euroopasta. Riisivalkuaisrehuja ei Suomeen ole tuotu.

Lisätietoja aiheesta löytyy seuraavista nettiosoitteista:

www.fda.gov
www.nutro.fi
www.royalcanin.fi

ja Eviran rehuvalvonnasta
Tarja Root, p. 020 77 25221, tarja.rootat-merkki.gifevira.fi

Aihealueet: