Uuselintarvikkeeksi katsottua Pueraria mirifica -kasvia ravintolisissä

8.10.2009

<p>Pueraria mirifica -kasvia sisältäviä ravintolisiä on myyty useissa verkkokaupoissa internetissä. Tuotteille ei ole kuitenkaan haettu uuselintarvikeasetuksen mukaista lupaa eikä niitä siten saa markkinoida EU:n alueella.</p>

Suomalaiset maahantuojat ovatkin yhteistyössä kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa vetäneet tuotteet pois markkinoilta, tiedottaneet asiasta verkkosivuillaan ja ottaneet myös suoraan yhteyttä ko. tuotetta ostaneisiin asiakkaisiinsa. Tuotteista on tehty myös RASFF-ilmoitukset (EU:n elintarvikkeiden ja rehujen nopea ilmoitusjärjestelmä).

Pueraria mirifica luokitellaan uuselintarvikkeeksi, koska sillä ei tiedetä olevan merkittävää käyttöä elintarvikkeena EU:n alueella. Tuotteille ei ole haettu uuselintarvikeasetuksen mukaista lupaa ja tuotteen turvallisuudesta kuluttajille ei ole riittävästi tietoa. Tällaisia tuotteita ei saa markkinoida EU:n alueella.

Pueraria mirifica on Thaimaassa kasvava kasvi, jonka juurista on valmistettu mm. ravintolisät AINTEROL Pueraria, Pueraplus, Pueragold ja PM PhytoGen Complex.
Thaimaassa Pueraria mirifica -kasvi on tunnettu nimellä White Kwao Krua.

Lisätietoa uuselintarvikkeista http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/uuselintarvikkeet/

Lisätietoja
Ylitarkastaja Sanna Viljakainen, puh. 020 77 24291, sanna.viljakainen@evira.fi

 

Aihealueet: