Uusi koloradonkuoriaisesiintymä löydetty Sipoosta

31.8.2006

<div>Sipoolainen perunanviljelijä ilmoitti koloradonkuoriaishavainnosta 30.8.2006. TE-keskuksen kasvintarkastajat kävivät paikalla varmistamassa havainnon. Tarkastuksessa perunamaasta löytyi useita aikuisia koloradonkuoriaisia sekä muutama munaryhmä. Kuoriaiset löytyivät yhdestä pesäkkeestä, joka viittaa siihen, että ne ovat yhden yksittäisen kuoriaisen jälkeläisiä. </div>

Tämä on kesän neljäs kuoriaisesiintymä, mutta ensimmäinen Itä-Uudenmaan maakunnan alueella. Aiemmat esiintymät ovat löytyneet Kaakkois-Suomesta.

Kuoriaiset olivat jo kaivautumassa maahan talvehtimaan, joten osa kuoriaisista saattoi syvälle kaivautuneena välttyä torjuntatoimenpiteiltä. Myös lähiseudun muilla perunalohkoilla voi olla lisäesiintymiä, jos heinäkuun aikana on tapahtunut kuoriaisten kulkeutumista Itä-Uudenmaan alueelle. Itä-Uudenmaan perunanviljelijöitä kehotetaankin erityiseen tarkkaavaisuuteen kuoriaisten suhteen perunannoston yhteydessä. Jo ennen nostoa kannattaa kiertää perunakasvustoja kuoriaisten varalta.

Nyt löytyneiden koloradonkuoriaisten alkuperää ei tiedetä varmasti, mutta se on todennäköisesti perua tänä kesänä kulkeutuneista yksilöistä. Kuoriaisen kehittymisaika on tänä kesänä ollut noin 40 vrk, joten nyt Sipoosta löydetyn esiintymän emo on muninut heinäkuun puolivälin tienoilla. Tällöin kaakosta työntyi ukkosrintama, jonka mukana kuoriaisia on voinut kulkeutua. Kuoriaiset ovat voineet kulkeutua myös idän liikenteen tai Suomenlahden laivaliikenteen mukana.

Lisätietoja:

Tarkastaja Ammi Malkamäki, TE-keskus, puh. 040 701 0205
Vanhempi tarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 020 77 25047 ja 040 704 9607

 

Aihealueet: