Uusi koloradonkuoriaissukupolvi kuoriutumassa

3.8.2006

<div>Tämän kesän lämpimät säät ovat nopeuttaneet koloradonkuoriaisen kasvua ja kehitystä, joten tällä hetkellä on mahdollista löytää uuden sukupolven aikuisia ja niiden jälkeläisiä, eli munaryhmiä ja toukkia. Kasvustossa voi havaita myös toukkien syönti- ja ulostejälkiä. Viime vuosina koloradonkuoriaishavaintoja on tehty eniten elokuun puolessa välissä, kun täyteen mittaansa kasvaneet kuoriaistoukat ovat ehtineet syödä kasvustoa ja syöntijäljet ovat selvästi nähtävissä.</div>

Koloradonkuoriaisen tarkastukset jatkuvat riskialueella eli Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan perunaviljelmillä. Tarkastukset painottuvat nyt havaintoilmoitusten varmistamiseen ja mahdollisten esiintymien tarkastamiseen.

Peruna- ja palstaviljelijöiden aktiivisuus auttaa huomattavasti koloradonkuoriaisten löytymistä. Eviran kasvintarkastus toivoo, että erityisesti ammattiviljelijät tarkkailisivat perunakasvustoja rutiiniviljelytoimenpiteiden yhteydessä. Mahdollisista kuoriaishavainnoista ja -epäilyistä pyydetään ilmoittamaan Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajille.

Viime viikon perjantaina Eviran tekemissä tarkastuksissa löydettiin kaksi uutta esiintymää; Parikkalassa ja Kesälahdella. Molemmissa esiintymissä löydettiin toukkia sekä perunan lehdiltä että maahan kaivautuneena ja sinne koteloituneena. Tältä kesältä koloradonkuoriaisesta on yhteensä neljä havaintoa.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Yleinen havaintoilmoitusten päivystyspuhelin on 0400 442 209.

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 02077 25047 ja 040 7049607
Ylitarkastaja Ville Welling, Evira, puh. 02077 25072 ja 040 7764502

Aihealueet: