Uusi Newcastlentautitapaus harrastelinnuissa

25.6.2008

<div>Kyyhkysiss&auml; on todettu uusi Newcastlentautitapaus Nurmossa. Tilan kyyhkyset olivat olleet yhteydess&auml; aiemmin taudin kantajiksi todettujen kyyhkysten kanssa. Newcastlen tauti ei tartu ihmisiin.</div>

Selvityksiä tartunnan mahdollisesta leviämisestä muihin kyyhkyslakkoihin, lintujen pitopaikkoihin ja lähellä oleviin siipikarjatiloihin jatketaan. Toistaiseksi tautia ei ole tavattu siipikarjan tuotantotiloilla. Lintujen siirrot toisille tiloille on kielletty kaikilta selvitysten piirissä olevilta tiloilta.

Newcastlen taudin oireet vaihtelevat. Usein todetaan alakuloisuutta, syömättömyyttä, ripulia, pään ja heltan turvotusta, lisääntynyttä juomista, kyyhöttämistä, hengitystie- ja keskushermosto-oireita. Vakavammissa tapauksissa, erityisesti nuorilla linnuilla, kuolleisuus voi äkillisesti nousta 80–90 prosenttiin ilman edeltäviä oireita.

Jos epäilee linnuissaan esiintyvän Newcastlen tautia, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi paikalliselle kunnaneläinlääkärille.

Harrastelintujen viemistä näyttelyihin ja muihin tapahtumiin olisi hyvä välttää niin kauan kuin selvitykset ovat kesken.

Newcastlen tauti on paramykso-1 -viruksen aiheuttama lintujen sairaus. Kaikki lintulajit voivat saada tartunnan. Eri lajien herkkyys taudille vaihtelee.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, Eläintautivalvonta, Evira, puh. 0400 920 503
Jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen, Eläintautivirologia, Evira, puh. 050 514 39 26

Aihealueet: