Uusia koloradonkuoriaisen esiintymiä löytynyt

26.7.2012

<br /> <br />

Koloradonkuoriaisesiintymiä on tähän mennessä löytynyt kuusi. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira korostaa, että perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu perunakasvustoista on edelleen erityisen tärkeää.

Uudet yksittäiset esiintymät sijaitsevat Savitaipaleella Etelä-Karjalassa, Kotkassa Kymenlaaksossa ja Salossa Varsinais-Suomessa. Aiemmat esiintymät ovat Kangasniemellä Etelä-Savossa sekä Pornaisissa ja Vihdissä Uudellamaalla.

Uudenmaan esiintymät ovat jo viime vuonna havaituissa kohteissa, muut ovat uusia havaintoja viime kesänä tulleista talvehtineista kuoriaisita.

Perunakasvustosta voi nyt löytyä aikuisten koloradonkuoriaisten lisäksi eri kehitysvaiheessa olevia toukkia ja munaryhmiä. Tässä vaiheessa löytyy myös maassa olevia koteloasteita. Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoina esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Tällaiset toukkapesäkkeet syöntijälkineen on helppo havaita muusta kasvustosta.

Tänä kesänä luonnossa on poikkeuksellisen paljon leppäpirkkoja, myös perunakasvustoissa. Leppäpirkon kotelovaihe muistuttaa hieman koloradonkuoriaista, mutta se on kiinnittyneenä perunan lehteen eikä liiku lainkaan. Eviran internetsivuilla on kuvia myös leppäpirkon eri kehitysasteista tunnistamisen helpottamiseksi.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin senttimetrin pituinen, keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Alhaalla keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Kuoriaishavainnoista ja -epäilyistä pyydetään ilmoittamaan Eviran havaintoilmoituspuhelimeen. Puhelun yhteydessä Evira antaa ohjeet jatkotoimista. Tarkastuksista vastaavat Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat. Eviran tarkastajat tekevät myös kuoriaispesäkkeiden torjuntatoimenpiteet. Omatoimiseen torjuntaan ei tule ryhtyä, koska se voi aiheuttaa kuoriaisten leviämisen laajemmalle alueelle. Tarkastukset ja torjunta ovat viljelijöille maksuttomia.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta ja esiintymäpaikoista sekä ohjeita tarkkailuun ja toimenpiteisiin löydät Eviran internetsivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sari Haikola, Evira, puh. 040 687 6641Aihealueet: