Uusia koloradonkuoriaishavaintoja tehty Etelä- ja Keski-Suomessa

20.7.2011

<p>Koloradonkuoriaisia on tähän mennessä löytynyt yhteensä seitsemältä perunaviljelmältä Etelä- ja Keski-Suomesta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira päivittää koloradonkuoriaisen esiintymistiedot internetsivuilleen paikkakunnittain kerran päivässä.</p>

Uusia koloradonkuoriaisesiintymiä on alkuviikon aikana löydetty Sysmästä Päijät-Hämeestä, Joutsasta Keski-Suomesta, Somerolta Varsinais-Suomesta sekä Nummi-Pusulasta Uudeltamaalta. Kaikki esiintymät on löydetty havaintoilmoituksen perusteella. Torjuntatoimenpiteet on aloitettu löydöspaikoilla ja Eviran tarkastajat kartoittavat löydöspaikkojen lähellä sijaitsevat perunaviljelmät kuoriaisen varalta.

Perunapeltojen ja kotitarveviljelmien tarkkailu kuoriaisen varalta on nyt erittäin tärkeää koko maassa pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Kuoriaiset on päästävä hävittämään ajoissa ennen toukkien maahan kaivautumista.

Perunakasvustosta voi löytyä keltamustien aikuisten koloradonkuoriaisten lisäksi kaikenikäisiä toukkavaiheita ja munaryhmiä. Toukat ovat väriltään tummanpunaisia tai oransseja. Osa toukista saattaa olla jo maassa koteloitumassa, mistä ne kotelovaiheen jälkeen nousevat aikuisina kuoriaisina takaisin kasvustoon. Tunnistusohjeita löytyy Eviran internet-sivuilta alla olevasta linkistä.

Havainnoista ja epäilyistä ilmoitetaan Eviran päivystysnumeroon: 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, puh. 02077 25040, 040 560 2510

Esiintymistilanne:
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Kasvitaudit ja tuholaiset > Ajankohtaista > Koloradonkuoriaisen esiintymistilanne

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Aihealueet: