Vain vähäinen riski turskan loistartuntaan Suomessa - pakastaminen tuhoaa kalojen loiset

5.7.2011

<p>Turskassa elävä loinen on yleistynyt Itämerellä hyljekannan kasvamisen myötä. Loinen voi siirtyä kalaa syövään ihmiseen. Suomessa ei ole koskaan tavattu turskamatoa kaloissa.</p>

Turskamadon eli Pseudoterranova decipiens -nimisen madon pääisäntä on hylje. Turskamadon tapaan ”sillimato” Anisakis on Suomen vesillä harvinainen: se on havaittu meillä vain kaksi kertaa.

Turskaa kalastetaan Suomessa vain vähäisiä määriä. Vuonna 2010 ammattikalastuksen turskasaalis oli yhteensä 1028 tonnia.

Ihminen voi saada turskamatotartunnan kalasta, jota ei ole kypsennetty kuumentamalla tai jota ei ole pakastettu. Kuumentaminen ja/tai pakastaminen tuhoaa turskamadon.

Ihminen on turskamadolle harhaisäntä. Tartunnan oireina ovat oksentelu, ripulia ja vatsakipu. Erittäin vaikeissa tapauksissa turskamato voi tunkeutua ruuansulatuskanavan läpi ja vaeltaa kehossa. Oireet menevät ohi yleensä muutamassa viikossa, kun loinen kuolee. Suomessa ei ole koskaan tavattu turskamadon aiheuttamia ihmistartuntoja.

Yleistä kalan käsittelystä loisriskin välttämiseksi
Itse kalastetusta kalasta saatu mäti tulee pakastaa -20 °C:en tai sitä alempaan lämpötilaan vähintään 24 tunnin ajaksi. Myös kaikki kalat, jotka graavataan, tulee pakastaa. Lisäksi kylmäsavustettava silli, makrilli, kilohaili ja luonnonvarainen Atlantin tai Tyynenmeren lohi sekä kaikki raakana marinoitavat kalat on pakastettava. Silakan ja Suomessa viljellyn kirjolohen ja siian loisriski on erittäin pieni, joten näitä kalalajeja ei tarvitse pakastaa vaikka niitä ei kuumennettaisikaan. Lainsäädäntö edellyttää, että kaupoissa myynnissä ja ravintoloissa tarjoilla olevat tuotteet on pakkaskäsitelty edellä mainitun ehdoin.

Lisää tietoa turskamadosta ja kalan käsittelystä: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavat_loiset/turskamato/

Lisätietoja:
Erikoistutkija Perttu Koski, Tutkimus- ja analytiikkaosasto (loisten esiintyminen ja tutkiminen) p. 040 569 4541
Ylitarkastaja Carmela Hellsten, Valvontaosasto (kala elintarvikkeena), p. 050 433 6643

Aihealueet: