Valtion siementarkastuslaitoksesta Eviraan – 90 vuotta siementarkastusta

31.8.2009

<p>Valtiollinen siementarkastus käynnistyi 1.9.1919 tasan 90 vuotta sitten. Siementarkastus syntyi turvaamaan siementä ostavan viljelijän asemaa.</p>

Siementarkastuksen syntyessä siemenen laadussa oli vakavia ongelmia. Pahimmillaan murskattua kiveä myytiin apilan siemenenä. Myös lajikeaitous oli usein huono ja kasvitaudit yleisiä.

Ensimmäisenä käynnistettiin siementen laboratoriomääritykset, ohjeistettiin edustavaan näytteenottoon ja aloitettiin koekentillä lajikeaitouden määrittäminen. Viljelystarkastukset tulivat mukaan siemenen laadun varmistukseen 1930-luvulla. Pakkauksiin merkittiin alusta asti siemenen laatutiedot.

Kansainvälistä toimintaa

Siementarkastuksen toiminta on ollut alusta lähtien kansainvälistä. Laitoksen ensimmäinen johtaja, Eemeli Kitunen, tutustui siementarkastukseen Saksassa, Sveitsissä ja Tanskassa 1920-luvulla. Suomi on ollut alusta asti mukana kansainvälisen siementarkastusjärjestön ISTAn toiminnassa.

Vuonna 2000 siementarkastuksen laboratoriotyö ja näytteenotto saivat kansainvälisen siementarkastusjärjestön ISTAn akkreditoinnin. Tämä on tunnustus työn kansainvälisestä tasosta. Toinen kansainvälinen tunnustus siementarkastukselle oli EU:n kasvilajikeviraston CPVO:n ja Eviran välinen sopimus lajikekuvausten laatimisesta vuonna 2008. Evira on EU:n pohjoisin kasvilajikkeiden testauslaitos.

Evira sertifioi siemenen

Sertifioitu siemen on hukkakauravapaata ja lajikepuhdasta. Se itää kunnolla eikä siinä esiinny haitallisia siemenlevintäisiä kasvitauteja. Sertifioidun siemenen hyväksymistä edeltävät monivaiheiset tarkastukset: viljelystarkastus, lajikeaitous kenttäkoetarkastuksessa sekä laboratoriotutkimukset. Sertifioidun siemenen tunnistaa myyntipakkaukseen kiinnitetystä vakuustodistuksesta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran siementarkastusyksikkö vastaa siemenen tarkastuksista ja sertifioinnista. Kasvianalytiikkayksikkö tekee siementen laboratoriotutkimukset.

Eviran Loimaan toimipaikassa juhlitaan siementarkastuksen 90-vuotista taivalta 1.9.2009. Juhlassa puhuvat mm. maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio ja jaostopäällikkö Päivi Mannerkorpi Euroopan komissiosta.

Lisätietoja:
Siementarkastusyksikkö
yksikönjohtaja Hanna Kortemaa
puh. 040 833 2486
hanna.kortemaa at-merkki-kapea.gifevira.fi

Kasvianalytiikkayksikkö, siemenjaosto
jaostopäällikkö Sinikka Köylijärvi
puh. 040 521 4761
sinikka.koylijarvi at-merkki-kapea.gifevira.fi

 

Aihealueet: