Vehnästä korjattiin vuonna 2014 ennätyssuuri sato

27.11.2014

<p>Vehnästä saatiin vuonna 2014 paras sato sataan vuoteen ja ruistakin korjattiin huomattavasti enemmän kuin vuonna 2013. Luomukauran sato oli määrältään kunnollinen ja siinä oli homemyrkkyjä selvästi viime vuotta vähemmän.&nbsp;</p>

Vaikka kevätvehnän laatu oli viimevuotista hieman heikompi, huippusadosta riittää hyvälaatuista vehnää elintarvikekäyttöön. Kuivilla elokuun puintisäillä saatiin korjattua myös laadukasta ruista.

Luomuviljan osuus viljasadosta on kolmisen prosenttia. Luomuviljan laatu vastaa pääosin tavanomaisesti tuotetun viljan laatua.

”Ilahduttavaa on, että hometoksiineja löytyi vain viidessä prosentissa tutkimistamme kauranäytteistä. Viime vuonna homemyrkkyjä oli peräti neljänneksessä näytteistä. Vähäinen homemyrkkypitoisuus tarkoittaa turvallista kauraa sekä eläimille että ihmisille”, toteaa yksikönjohtaja Mirja Kartio Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kasvianalytiikkayksiköstä.

Evira seuraa vuosittain viljasadon laatua taatakseen sen turvallisuuden ja tuottaakseen tietoa elintarvike- ja rehuteollisuudelle, viljakaupalle sekä maatiloille viljan käyttöominaisuuksista. Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) satotilastoon kootaan tiedot sadon määrästä. Eviran seurantatutkimus sisältää tiedot myös maatiloilla rehuksi käytettävän viljan laadusta ja turvallisuudesta.

Suomessa tuotetusta viljasta menee 15 prosenttia elintarvikekäyttöön, viidennes raaka-aineeksi rehuteollisuudelle ja lähes puolet syötetään jo maatiloilla kotieläimille. Alle kymmenesosa sadosta tarvitaan siemenviljaksi, maatilojen energian lähteeksi ja teollisuuden raaka-aineeksi, kuten tärkkelyksen ja entsyymien tuotantoon.

Lue lisää: 
Viljasadon laatu 2014  
Viljan laatutekijät  
Vehnäsato ylitti ensimmäistä kertaa miljardi kiloa Tiken tiedote 27.11.2014 

 
Viljan laatutiedot:
Evira, kasvianalytiikkayksikkö
yksikönjohtaja Mirja Kartio, p. 040 534 5510
erikoistutkija Elina Sieviläinen, p. 040 848 6094
etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: