Vierailuesitelmä pernarutosta sekä villieläinten sairauksista yleensä 23.10.2012, DVM Robert Stewart Gainer

18.10.2012

<br />

Esitelmä on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille ja se pidetään englanniksi
Tilaisuus on  Helsingin Viikissä, Evira-talossa, Mustialankatu 3, luentosali Kalevi klo 13-14.

Robert Stewart Gainer suoritti eläinlääkäritutkinnon vuonna 1971 Saskatchewanin yliopistossa. Eläintieteen maisteriksi hän valmistui British Columbian yliopistosta Vancouverista 1979 maisterin työllään “The role of anthrax in the population biology of wildebeest in the Selous Game Reserve”. Aiheena oli Tansanian Selous-riistansuojelualueen gnu-populaation pernarutto. Tansaniassa ollessaan Gainer tutki myös gnuantiloopeille sorkkamätää ja niveltulehduksia aiheuttavaa nekrobasilloosia. Tansaniassa hän sai itsekin pernaruttotartunnan.

Afrikassa ollessaan hän tutki myös Selous-riistansuojelualueella tavattuja loismatoja. Gainer onkin yksi harvoista ihmisistä maailmassa, joka on nähnyt aikuisen ekinokokkiloisen leijonan suolistossa. Hän tutki myös hyeenan Linguatula multiannulata –loista, joka on ehkä lähin sukulainen poron Linguatula arctica -loiselle. Selousissa hän tutustui myös muihin poron loisten lähisukulaisiin, vaikka silloin ei eliömaantiede vielä häntä niin kiinnostanutkaan. Muita tällaisia porojen ja Tansanian villieläinten loisia ovat esimerkiksi Paramphistomum ja Setaria.

Palattuaan Afrikasta Kanadaan Gainer työskenteli eläinlääkärinä Albertassa ja Luoteisterritorioissa sekä biologian opettajana Thebacha Collegessa Fort Smithissä, mutta myös kaupallisena lentäjänä. Pernarutto kiehtoo hän vielä eläkkeelläkin. Kiinnostusta aiheeseen vahvistavat Kanadassa epäsäännölliset mutta usein toistuvat pernaruton taudinpurkaukset biisonilaumoissa. Viimeisin purkaus oli kesällä 2012, jolloin noin kolmasosa Mills Lake –alueen 7000 biisonista kuoli.
Robert Gainer löysi kirjallisuudesta viitteitä, että pernaruttoa saattaisi esiintyä suomalaisissa poroissa. Syksyllä 2011 hän teki ensimmäisen tutkimusmatkansa Suomeen. Pernaruttoa ei kuitenkaan löytynyt.

Tutustuttuaan lisää alan venäläiseen kirjallisuuteen Gainer päätti kirjoittaa kirjeen Kanadan eläinlääkärilehteen yhdessä tutkimusprofessori Antti Oksasen kanssa.
Kirjelmä julkaistiin äskettäin:
Gainer, R., Oksanen, A. 2012. Anthrax and the Taiga. Practitioners' Corner, Canadian Veterinary Journal 53: 1123-5.

Robert S. Gainer on tulossa Pietarin vierailultaan toiselle tutkimusmatkalleen Suomeen. Siinä yhteydessä hän vierailee Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa esitelmän merkeissä.

Tutustu Gainerin maisterityöhön kokonaisuudessaan tai abstraktiin   tästä

Lisätietoja vierailuluennosta:
tutkimusprofessori Antti Oksanen
etunimi.sukunimi(at)evira.fi

Aihealueet: