Viljelyhygienia avainasemassa uuden tomaatin kasvitaudin ehkäisemisessä

20.5.2011

<p>Suomalaiselta tomaattiviljelmältä löydettiin toukokuussa pepinon mosaiikkivirusta (PepMV). Se on helposti leviävä tomaatin kasvitauti, joka aiheuttaa kasvin lehtiin värimuutoksia ja hedelmien epätasaista kypsymistä. Tauti haittaa ammattimaista tomaattituotantoa vähentämällä sadon määrää. Tautia on tavattu Suomesta viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Pepinon mosaiikkiviruksesta ei ole haittaa kuluttajalle.</p>

Virus leviää tomaatin siementen tai hedelmien välityksellä. Käytännössä siemenlevintä on tällä hetkellä melko harvinaista. Todennäköisempää on, että virus leviää Suomeen Etelä-Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta tuotavien tomaattien mukana, sillä niissä virusta on yleisesti.

Viruksen rotu ja tomaattikasvuston ikä vaikuttavat taudin aiheuttamaan satotappioon. Nyt löydetty virus kuuluu niin kutsuttuun eurooppalaiseen rotuun, joka ei ole yhtä haitallinen kuin Euroopassa jo esiintyvä amerikkalainen rotu.

Virus aiheutti tomaattikasvien lehtiin tyypillisiä voimakkaita keltaisia laikkuja ja kuvioita. Virus määritettiin Eviran kasvinterveyslaboratoriossa ja sen rotumääritys teetettiin vastaavassa ulkomaisessa kasvinterveyslaboratoriossa.

Tomaatin taimissa tautia ei saa esiintyä

Myytävissä tomaatin taimissa pepinon mosaiikkivirusta ei sallita lainkaan ja viranomaiset valvovat taimituotantoa säännöllisesti. Tomaatin tuotannossa taudin torjuminen on viljelijöiden omalla vastuulla.

Viljelyhygienia tärkeätä taudin ehkäisemisessä

Virus leviää herkästi kasvimehussa käsien, vaatteiden, työvälineiden ja laatikoiden välityksellä. Levintä on nopeaa ja tapahtuu pääasiassa riveittäin tomaattikasvustossa. Virus on kestävä ja voi säilyä tartuntakykyisenä kuivassa kasvijätteessä jopa kolme kuukautta. Hyönteiset eivät varsinaisesti levitä virusta, mutta pahasti saastuneessa kasvustossa se voi kuitenkin levitä pölyttävien kimalaisten mukana kasvista toiseen.

Tärkeitä leviämistä ehkäiseviä toimenpiteitä ovat:

  • viljelmälle ei tuoda muualta ostettuja tomaatteja
  • kädet desinfioidaan ennen työskentelyä tomaattihuoneessa, erityisesti jos on käsitelty ulkomaisia tomaatteja
  • pakkaamosta tai kaupasta palautuvat laatikot desinfioidaan
  • jalkineet ja viljelytarvikkeet desinfioidaan usein
  • vierailijoita ei päästetä viljelytilaan
  • kasvustoa ei uusita käyttämällä ns. väli-istutusmenetelmää.


Pepinon mosaiikkiviruksella ei merkitystä kuluttajalle

Pepinon mosaiikkivirus on haitallinen kasvitauti, jolla on merkitystä vain ammattimaisessa tomaattituotannossa. Se ei ole haitallinen kuluttajalle, ja virustaudin vaivaamasta kasvustosta kerättyä satoa voi syödä normaalisti.

Lue lisää Eviran sivuilta:
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Kasvitaudit ja tuholaiset > Muita kasvintuhoojia > Pepinon mosaiikkivirus >   Ohjeita pepinon mosaiikkiviruksen ennaltaehkäisemiseksi ja hävittämiseksi
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Kasvitaudit ja tuholaiset

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jari Poutanen, Evira, puh. 02077 25126
jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, puh. 02077 25040

Aihealueet: