Vinkkejä turvallisen herkulliseen jouluun

18.12.2007

<div>Joulunaikaan ruoka on usein tärkeä osa juhlahetkiä. Jääkaapit täyttyvät raaka-aineista ja pöydät valmiista ruoista. Elintarvikkeita myös annetaan ja saadaan lahjaksi. Hyvä hygienia, pitävä kylmäketju, oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun kulmakiviä. Seuraavassa vinkkejä, miten voit itse vaikuttaa siihen, että herkut säilyvät turvallisina kaupasta juhlapöytään asti.</div>

Hankkiessasi jouluherkkuja, muista tutustua huolella pakkausmerkintöihin. Ota tarjolle vain kerralla käytettävä määrä ruokaa. Huoneenlämmössä ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit lisääntyvät nopeasti ja tuotteiden säilyvyysaika lyhenee huomattavasti. Säilytä tuotteet riittävän kylmässä, ja huomioi, että eri tuotteet vaativat eri säilytyslämpötilan. Malta kuumentaa kunnolla kaikki kuumana tarjottavat tuotteet, laatikkoruoat yli + 60 ºC:seen ja liha kauttaaltaan vähintään +75 ºC:seen. Heitä pois kertaalleen tarjolla olleet ja lämmenneet tuotteet. Muista, että käsien, työvälineiden, työskentely- ja säilytystilojen puhtaus on tärkeää ruokamyrkytysten välttämiseksi. Älä käytä viimeisen myyntiajankohdan ylittäneitä tuotteita.

Lue kinkunkin pakkausmerkinnät huolellisesti

Pakkausmerkinnät tarjoavat tietoa mm. tuotteen valmistus- ja lisäaineista, erityisesti yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista, alkuperästä ja sisällön määrästä.

Valmista kinkkua ei kannata ostaa pelkästään tuotenimen perusteella. Pakkausmerkinnät kannattaa katsoa tarkemmin, koska tuotteen varsinainen nimi, esimerkiksi kinkkuvalmiste, saattaa olla varsin huomaamaton. Ainesosaluettelosta saa lisäksi tietoa esimerkiksi tuotteen lihapitoisuudesta.

Pakkauksessa kerrotaan, jos kinkku on suolaamisen jälkeen varastoitu pakastettuna ja myydään sulaneena. Tällaista kinkkua ei pitäisi jäädyttää uudelleen. Merkintä ”tuoresuolattu” puolestaan tarkoittaa sitä, että kinkku on suolattu tuoreena. Useimmat kinkut varastoidaan pakastettuna ja suolataan sulatuksen jälkeen, jolloin ne eivät ole tuoresuolattuja.

Määrätyt yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat ja niiden jatkojalosteet, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, on aina ilmoitettava pakkauksessa. Suomessa jo aiemmin ilmoitettavaksi vaadittujen aineiden listaan (maito, kananmuna, vehnä, ohra, ruis ja kaura, kala ja äyriäiset, pähkinät ja soija) on lisätty sinappi, selleri, seesaminsiemen sekä rikkidioksidi ja sulfiitti.

Pidä kädet ja työvälineet puhtaina

Pese kädet usein:
- aina ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa,
- aina kun alat käsitellä uusia raaka-aineita sekä
- aina WC:ssä käynnin jälkeen.

Käytä aina vain puhtaita työvälineitä
- Ristitartunnan välttämiseksi vaihda tai pese huolellisesti työvälineet, kuten veitset, ottimet ja leikkuulaudat sekä pöytäpinnat jos olet käyttänyt niitä raakojen elintarvikkeiden käsittelyyn. Pese samalla myös kädet.

Älä valmista ruokaa muille, jos sinulla on vatsataudin oireita.

Pidä jääkaappi puhtaana, säädä ja täytä se myös oikein

Pidä jääkaappi puhtaana ja siistinä.
- Puhdista jääkaappi joulusiivouksen yhteydessä huolellisesti puhtaalla pyyhkeellä ja astianpesuaineella. Poista samalla vanhentuneet elintarvikkeet.

Säädä ja täytä jääkaappi oikein, jotta elintarvikkeet säilyisivät suunnittelemasi ajan hyvinä. Jääkaapissa olevalla lämpötilanvalitsimella voit itse säätää oikean lämpötilan.
- Säädä täysi jääkaappi tavallista kylmemmäksi.
- Oikein säädetyssä ja täytetyssä jääkaapissa on yleensä kylmintä kaapin alaosassa.

Varmista, että jääkaapissa
- on riittävän kylmä
- ilma pääsee kiertämään.

Säilytä riittävän kylmässä


Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet tulee säilyttää oikein, jotta ne säilyvät turvallisina:
- Joulun herkuista esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja -pateet täytyy säilyttää koko ajan kylmässä,  alle  +6 ºC:ssa
- Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli mieluiten uuteen vuoteen mennessä.
- Kalavalmisteet, kuten mäti, kylmä- ja lämminsavustettu kala sekä graavisuolattu kala täytyy säilyttää alle +3 ºC:ssa.
- Käytä pakastettu ja sulatettu mäti yhden vuorokauden sisällä.

Jos kuumaa ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, on se jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä, esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai peitettynä ulkona.

Alumiinifolio on aromitiivis ja sopii sen vuoksi hyvin kinkun ja muiden jouluruokien suojakääreeksi. Kinkku kannattaa säilyttää keramiikkavadilla, jos käyttää alumiinifoliota sen suojana.
- Älä käytä alumiinifoliota hopeasta, uushopeasta tai ruostumattomasta teräksestä valmistettujen astioiden päällä. Ne syövyttävät folioon reikiä sähkökemiallisen korroosion seurauksena, ja alumiinia siirtyy ruokaan.

Ota huoneenlämpöön vain kerralla tarvittava määrä ruokaa

Ota huoneenlämpöön vain tarvittava määrä ruokaa. Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata esimerkiksi kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään.

Hävitä syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka. Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen.

Älä kuumenna glögiä vedenkeittimessä tai alumiinikattilassa

Vedenkeittimiä tulee käyttää vain veden keittämiseen. Osassa vedenkeittimiä lämmitysvastus on näkyvissä, ja hapan glögi voi syövyttää siitä kuparia. Kupari on ihmiselle tärkeä hivenaine pieninä määrinä, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa jopa akuutteja myrkytyksiä. Alumiinista kattilaa ei myöskään pidä käyttää glögin kuumentamiseen, sillä hapan glögi liuottaa alumiinia alumiinikattilasta.

Kuumenna laatikkoruoat yli + 60 ºC:seen

- Pakastetut laatikkoruuat tulisi sulattaa jääkaapissa, niin etteivät ne pääse sulatuksen aikana lämpenemään.
- Kuumenna laatikot kunnolla kuumaksi yli +60 ºC:n lämpötilaan.
- Älä kuumenna ja jäähdytä laatikoita useita kertoja.
- Älä sekoita kerran lämmitettyä tuotetta uuteen.
- Lämpimän ruoan pitäminen huoneenlämmössä ja hidas jäähtyminen mahdollistaa ruokamyrkytysbakteerien lisääntymisen tuotteessa. Lämmitä mieluummin kerralla syötävä määrä laatikkoruokaa ja säilytä loput jääkaapissa kylmässä.
- Käytä puhtaita ottimia.
- Älä pakasta kertaalleen pakastettua tuotetta uudelleen.

Kypsennä kinkku ja siipikarjan liha vähintään +75 ºC:seen

Muista jouluaterioita valmistaessasi, että raaka liha voi sisältää ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja.
- Käsittele raakaa ja kypsää lihaa erillisillä työvälineillä.
- Käsittele raakaa kinkkua ja siipikarjan lihaa, esimerkiksi kalkkunaa, erillisillä työvälineillä.
- Käytä kypsennyksessä lihalämpömittaria.
- Kypsennä liha kauttaaltaan vähintään +75 ºC:n lämpötilaan. Tautia aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat tässä lämpötilassa,

Käsittele kinkkua vain puhtain, kuivin käsin

Pakastettuna ostettu raaka kinkku säilyy pakastelämpötilassa (-18 ºC) pakkauksessa 3-4 kuukautta ja kylmässä, esimerkiksi jääkaapissa alle + 6 ºC:n lämpötilassa noin seitsemän vuorokautta.

Sulata jäinen joulukinkku jääkaapissa ennen paistoa. Juuri ennen paistoa voit ottaa kinkun hetkeksi huoneenlämpöön, mutta korkeintaan muutamaksi tunniksi. Jos säilytät kinkkua huoneenlämmössä, bakteerit lisääntyvät siinä nopeasti. Tämä voi aiheuttaa ruokamyrkytykseen. Kinkun ostajan kannattaa noudattaa kauppiaan antamia sulatus- ja valmistusohjeita.

Jos säilytät raakaa tai kypsennettyä kinkkua ulkona, suojaa se huolellisesti. Ulkoilman lämpötilan nousu mahdollistaa bakteerien lisääntymisen kinkussa, ja sen säilyvyys heikkenee. Jos kinkku pääsee jäätymään, siitä valuu nestettä myöhemmin sulatuksen aikana.

Pese ja kuivaa kätesi aina ennen kinkun leikkaamista. Kinkku viipaloidaan puhtaalla leikkuuveitsellä. Jos et pese käsiäsi tai leikkuuvälineitä ennen kinkun leikkaamista, voi niistä siirtyä kinkkuun mm. stafylokokki-bakteereita, jotka voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Varmista lahjaherkkujen oikea pakkaaminen ja hyvä säilyvyys

Jos annat elintarvikkeita lahjaksi, kiinnitä erityistä huomiota tuotteen hygieeniseen pakkaamiseen ja säilyvyyteen. Turvallisia tuotteita lahjapaketteihin ovat mm. keksit, suklaat, mausteet, sinapit ja täyssäilykkeet.

Tuotteen säilyttämiseen huoneenlämmössä liittyy ruokamyrkytysriski. Väärin säilytetty tuote pilaantuu nopeasti. Älä laita joulupaketteihin helposti pilaantuvia jouluherkkuja - kuten kinkkua, tyhjiöpakattuja kalavalmisteita, tuorejuustoja ja –pateita -  ellet voi varmistaa tuotteiden kylmäketjun katkeamattomuutta tuotteen lopulliselle käyttäjälle asti.

Selvitä elintarvikelahjojen maakohtaiset rajoitukset ja säännökset

Jos haluat viedä suomalaisia herkkuja lahjaksi ulkomaille, niin selvitä mahdolliset elintarvikkeiden tuontirajoitukset ja säännökset kyseisen maan suurlähetystöstä tai edustustosta.


Lisätietoja Eviran internetsivuilta:


Hygienia kotikeittiössä
www.evira.fi > Elintarvikkeet > Elintarviketietoa > Hygienia kotikeittiössä

Ruokamyrkytykset
www.evira.fi > Elintarvikkeet > elintarviketietoa > Ruokamyrkytykset

Pakkausmerkinnät
www.evira.fi > Elintarvikeet > Elintarviketietoa > Pakkausmerkinnät

Aihealueet: