Viralliset vastustustoimet ja vapaaehtoisohjelmat purevat eläintauteihin

15.6.2006

<div>Tarttuvien eläintautien vastustaminen, niiden leviämisen estäminen ja juuriminen ovat eläinlääkintäviranomaisten tärkeitä tehtäviä. Tautien ennalta ehkäiseminen tulee edullisemmaksi kuin niiden ilmenemisen ja hoidon aiheuttamat kustannukset. Elintarviketurvallisuusviraston tutkija Lasse Nuotion Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan viralliset vastustustoimet yhdistettyinä vapaaehtoisiin ohjelmiin riittävät meillä pääosin eläintautien vastustamiseen. </div>

Nuotion mukaan eri toimenpiteiden yhdistelmä on puremassa märehtijöiden neljään merkittävään virustautiin: Suomesta on vuoden 1990 jälkeen onnistuneesti juurittu naudan tarttuva rinotrakeiitti ja naudan tarttuva leukoosi. Myös naudan virusripulia ja lampaan maedi-visnaa tavataan aiempaa harvemmin. Virusripulin tehokkaista vastustustoimista vuonna 2004 annetun asetuksen vaikutukset alkanevat näkyä lähivuosina.

Ensimmäiset kirjatut havainnot nyt tutkituista taudeista tehtiin Suomessa jo muutamia kymmeniä vuosia sitten. Virusripulin ja tarttuvan leukoosin esiintymisestä ensimmäiset havainnot tehtiin 1960-luvulla, rinotrakeiitin 1970-luvun alussa ja maedi-visnan 1980-luvun alkupuolella.

Tautien vastus perustuu Suomessa kotimaiseen ja EU-lainsäädäntöön sekä vapaaehtoisiin vastustusohjelmiin. Myös jatkuva tautiseuranta ja terveystarkkailu ovat tärkeitä.

Lasse Nuotio tutki vastustus- ja juurimistoimenpiteiden tehokkuutta tartuntatautien teoreettisen epidemiologian suureen, tartunnan kertautumisluvun (R) avulla. Luku kuvaa sitä kuinka monta uutta tartuntaa yksi sairastunut eläin aiheuttaa.

Nuotio teki tutkimuksensa Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos EELAn virologian yksikössä. EELA yhdistyi toukokuun alussa aloittaneeseen uuteen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan.

ELL, MMK Lasse Nuotion väitöskirja "Control and eradication of viral diseases of ruminants" (Märehtijöiden virustautien vastustus ja juuriminen) tarkastetaan eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa keskiviikkona 21.6.2006 kello 12. Väitöstilaisuus järjestetään yliopiston päärakennuksen auditoriossa XIII (sisäänkäynti Unioninkatu 34).

Väitöskirja julkaistaan Eviran tutkimussarjassa 1/2006. Väitöskirjan sähköinen versio on luettavissa osoitteessa http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_437.pdf.


Väittelijän yhteystiedot:
Lasse Nuotio, Evira, p. 02077 24022, lasse.nuotioat-merkki.gifevira.fi 

Aihealueet: