Viranomaiset tarkastavat kiinalaisia maitoa sisältäviä elintarvikkeita

26.9.2008

<div>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää kunnallisia valvontaviranomaisia tarkastuksin selvittämään, onko kiinalaisia maitoa sisältäviä elintarvikkeita myynnissä Suomessa. Tarkastuksia tehdään ensisijaisesti nk. etnisiin myymälöihin. Tarkastuksissa selvitetään tilannetta erityisesti lasten käyttämien tuotteiden osalta (keksit, suklaa ja kermatoffee). Samalla varmistetaan, ettei tuontikiellon alaisia elintarvikkeita (maitoa, maitojauhetta tai äidinmaidonkorvikkeita) ole markkinoilla. Tuotteista otetaan näytteitä tutkimuksia varten. Evira tiedottaa tarkastusten ja tutkimusten tuloksista. Jos tutkituista tuotteista todetaan melamiinia yli 2,5 mg/kg, tuotteet vedetään pois markkinoilta ja tuhotaan.</div>

EU-komissio on pyytänyt jäsenmaita varmistamaan, että jo markkinoilla olevat kiinalaiset maitoa sisältävä elintarvikkeet ovat määräystenmukaisia.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn lausunnon mukaan yhdistelmäelintarvikkeista peräisin oleva melamiini ei ylitä siedettävää päivittäistä saantia aikuisilla eikä lapsilla keskimääräisellä kulutuksella. Sen sijaan suurella kulutuksella lapsilla voi enimmäissaanti ylittyä ja aiheuttaa mahdollisia terveyshaittoja.

Suomalaisia maitoa sisältäviä elintarvikkeita voi syödä huoletta. Kiinasta ei saa tuoda maitoa tai maitojauhetta EU:n alueelle, joten niitä ei käytetä myöskään raaka-aineina.

EU:n sisäisen nopean hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta ei ole tullut tietoon, että EU:n markkinoilla olevista kiinalaisista elintarvikkeista olisi todettu melamiinia.

Tulli tehostaa maahantuotavien kiinalaisten elintarvikkeiden valvontaa.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Pirkko Kostamo, p. 020 77 24236 ja ylitarkastaja Ulla Karlström, p. 020 77 24288


Aihealueet: