Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri varmistunut vatsatautiepidemian aiheuttajaksi Tuusulassa ja Keravalla

7.9.2006

<div>Elokuun kahden viimeisen viikon aikana kuumeinen vatsatauti sairastutti Tuusulassa noin sata ihmistä, joista valtaosa on ollut koululaisia ja päiväkotilapsia. Myös Keravalla on tautiin sairastunut useita kymmeniä peruskoululaisia. Tavallisimmat oireet ovat vatsakipu ja kuume, lisäksi on esiintynyt kyhmyruusua. Tuusulasta neljätoista henkilöä on ollut sairaalahoidossa ja neljä henkilöä leikattiin umpisuolitulehdusepäilyn takia. Uusia tautitapauksia ei ole enää ilmennyt. </div>

Epidemia on todennäköisesti peräisin kouluruokailussa tarjoilluista tuorevihanneksista. Kummallakin kunnalla on sama vihannestenhankintapaikka. Koulujen tarjoamista ruuista ja vihannesten toimittajalta on otettu näytteitä tutkittavaksi. Ensimmäiset tutkimustulokset valmistuvat ensi viikolla.

Toinen Y. pseudotuberculosiksen aiheuttama epidemia todettiin aikaisemmin tänä kesänä touko-kesäkuun vaihteessa Nurmeksen seudulla. Epidemian aiheuttajaksi varmistui tällöin kotimainen porkkana. Suomessa on viime vuosina todettu useita Yersinia pseudotuberculosis –epidemioita koululaisten keskuudessa. Tartunnanlähteiksi on aiemminkin jäljitetty kotimainen porkkana vuonna 2003 ja 2004 ja kotimainen jäävuorisalaatti vuonna 1998, 1999 ja kiinankaali 2001.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa muistuttaa, että kaikkien kasvisten käsittelyssä tulee noudattaa hyvää hygieniaa. Kasvikset saattavat sisältää tautia aiheuttavia bakteereja. Juurekset tulee kuoria ja vihannesten pesussa on käytettävä riittävästi puhdasta vettä.

Aihealueet: