Yersinia pseudotuberculosis –bakteeria löytynyt porkkanoiden varastotiloista

22.9.2006

<div>Tuusulan ja Keravan vatsatautiepidemian yhteydessä tutkituista ympäristönäytteistä on todettu Yersinia pseudotuberculosis -bakteeria. Bakteeria on löytynyt porkkanoiden varastotilojen lattioilta, vihanneksia kouluille toimittavan yrittäjän varastosta otetuista näytteistä. Kyseisessä varastotilassa on säilytetty edellisen kesän käsittelemättömiä multaporkkanoita. Porkkanoiden laatu on ollut huono. Tartuntayhteyden selvittämiseksi ympäristöstä eristettyjä bakteerikantoja tullaan vertaamaan potilaslöydöksiin. Tutkituista porkkana-, salaatti- ja muista elintarvikenäytteistä ei ole toistaiseksi todettu yersinia-bakteeria. Elintarvikenäytteiden laboratoriotutkimukset jatkuvat. Tulokset näistä valmistuvat ensi viikon lopulla. Myös potilaiden haastattelututkimukset ovat vielä kesken.</div>

Elokuun kahden viimeisen viikon aikana kuumeinen vatsatauti sairastutti Tuusulassa ja Keravalla yli sata ihmistä, joista valtaosa on ollut koululaisia ja päiväkotilapsia. Epidemia aiheuttajaksi epäiltiin jo alkuvaiheessa kouluruokailussa tarjoiltuja tuorevihanneksia. Molempien kuntien kouluilla on sama vihannestenhankintapaikka. Koulujen tarjoamista ruuista ja vihannesten toimittajalta on otettu näytteitä tutkittavaksi.

Y. pseudotuberculosiksen aiheuttama kotimaisen porkkanan aiheuttama epidemia todettiin aikaisemmin tänä kesänä touko-kesäkuun vaihteessa Nurmeksen seudulla. Suomessa on myös vuosina 2003 ja 2004 ollut Y. pseudotuberculosis –bakteerin aiheuttama epidemia koululaisten keskuudessa, joissa  tartunnanlähteiksi on jäljitetty kotimainen porkkana. Epidemian aiheuttajaksi on kaikissa tapauksissa osoittautunut yli talven varastoitu, edellisen kesän porkkana. Y. pseudotuberculosis -bakteeri voi joutua porkkanoihin maaperästä. Kaikki epidemiat ovat alkaneet loppukeväästä-alkukesästä, kun porkkanoita on varastoitu yli puoli vuotta ja bakteeri on lisääntynyt varastoinnin aikana.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut vuosien 2005 ja 2006 aikana kotimaisten salaattien ja porkkanoiden mikrobiologista turvallisuutta kartoittamalla näiden tuotteiden Y. pseudotuberculosis -pitoisuuksia. Y. pseudotuberculosista ei ole eristetty yhdestäkään tutkitusta tuoretuotenäytteestä projektin kuluessa. Y. pseudotuberculosista voidaan pitää erittäin harvinaisena ympäristöbakteerina. Uuden sadon porkkanoita voi syödä turvallisesti, kun muistaa kasvisten hygieenisen käsittelyn. Porkkanat tulee kuoria ja pestä hyvin ennen käyttöä.

Lisätietoja antavat:
Evira Ylitarkastaja Taina Niskanen Puh. 020 77 24318

Kunnissa tehdystä epidemiaselvityksestä lisätietoja antavat:
Tuusulan johtava lääkäri Riitta Ristolainen Puh. 040 314 3601
Keravan johtava lääkäri Leena Piikivi Puh. 09 2949 3210
Keravan johtava ympäristötarkastaja Hannu Pöyry Puh. 040 513 4002

Aihealueet: