Luomu

Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille. Tällä sivustolla tarjoamme kaikille asiasta kiinnostuneille tietoa siitä, mitä luonnonmukainen tuotanto ja luonnonmukaiset elintarvikkeet ovat.

Luomuviljely

Luomuviljely edistää luonnonvarojen suojelua ja luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmukaisessa viljelyssä kasviravitsemuksen ja -suojelun perustana on monivuotinen viljelykierto, jossa eri kasvilajit vuorottelevat. Syväjuuristen kasvien viljelyllä parannetaan maan viljavuutta ja estetään eroosiota. Viljelykasvien vuorottelulla ehkäistään kasvintuhoojien säilymistä ja lisääntymistä kasvustossa.

Luomueläimet ja -rehut

Luonnonmukaisen tuotannossa huomioidaan myös erityisesti eläinten hyvinvointia ja eläinlajikohtaiset käyttäytymistarpeet. Hoitokäytäntöjen, kuten esimerkiksi eläinten ulkoilun lisäksi merkittävä osa tuotantotapaa on myös eläinten luonnonmukaiseen rehuun perustuva ruokinta.

Luomuelintarvikkeet

Luomuelintarvikkeita ovat luonnonmukaisesti tuotetuista maataloustuotteista jalostetut ja luonnonmukaisina markkinoitavat tuotteet. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on rajoitettu mm. sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää vain välttämättömimpiin. Esimerkiksi keinotekoisten väriaineiden ja makeutusaineiden käyttö on kielletty.

 

Lataa tuotanto-ohjeet ilmaiseksi

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA

 

Auta meitä kehittämään toimintaamme

Anna palautetta Eviran luomuvalvonnalle tästä linkistä.

Muista antaa yhteystietosi, jos haluat vastauksen. Palautetta voi antaa myös nimettömänä. Kiitos, että autat kehittämään luomuvalvontaa.

Palaute Eviran muusta toiminnasta annetaan täällä.