Maatilalla tapahtuva luomumaataloustuotteiden alhainen jalostus

Alhaisen jalostusasteen valmistuksella tarkoitetaan (luomuasetuksen mukaan vähäinen valmistus) maatilan omien maataloustuotteiden käsittelyä. Alhaisen jalostusasteen valmistuksessa kaikkien käytettyjen raaka-aineiden on siis oltava omalla tilalla luonnonmukaisesti tuotettuja maataloustuotteita.

Alhaisen jalostusasteen valmistusta on esimerkiksi

  • jauhojen, ryynien, hiutaleiden tms. valmistus
  • juuresten ja kasvisten kuoriminen, pilkkominen ja ryöppääminen
  • marjojen jäädyttäminen
  • yrttien kuivaaminen
  • mehujen valmistaminen ilman lisättyä sokeria tai elintarvikelisäaineita tai valmistuksen apuaineita
  • luomuraaka-aineiden sekoittaminen keskenään kuten raasteet tai yrttisekoitukset
  • teurastus ja lihan paloittelu luomuhyväksytyssä teurastamossa tai leikkaamossa
  • leikkaamosta palautuvien pakattujen lihojen myynti sekä pakkaamattomien lihojen pakkaaminen ja myynti 

Alhaisen jalostusasteen valmistukseen kuuluu myös käsittelyn jälkeen maatilalla suoritettava tuotteiden pakkaaminen ja luomutuotteiksi merkitseminen.

Valmistuksen valvonta

Alhaisen jalostusasteen valmistus kuuluu ELY-keskusten valvontaan ja valmistusta valvotaan tilalla tehtävän vuosittaisen tuotantotarkastuksen yhteydessä.

Jos luonnonmukaisten tuotteiden valmistuksessa käytetään tilalla tuotettujen luonnonmukaisten maataloustuotteiden lisäksi tilan ulkopuolelta ostettuja luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita, elintarvikelisäaineita tai valmistuksen apuaineita, tuotteiden valmistus kuuluu luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden valmistuksen valvontaan. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden valmistusta valvoo Evira. 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME