Dioksiinin saanti

Elintarvikkeet ovat dioksiinien saannissa päälähde. Tyypillisiä elintarvikkeita, joihin dioksiineja kertyy, ovat kalat, maito ja maitotuotteet, liha ja lihatuotteet sekä kananmunat. Suomalaiset saavat dioksiinia 54 pikogrammaa TEQ toksisuusekvivalenttia vuorokaudessa. Dioksiinien, furaanien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden saanti on suomalaisella yhteensä 114 pikogrammaa TEQ/vrk. Dioksiinia saadaan eniten kalasta (86 %) ja maitotuotteista (4 %).

Dioksiinien ja furaanit kertyvät etenkin rasvakudokseen. Välttämällä rasvaa, välttää myös näitä myrkkyjä. Yli viisivuotiaassa silakassa on 3-5 kertaa enemmän dioksiineja kuin kaksivuotiaassa. Kotimaisessa kasvatetussa kirjolohessa on vähän dioksiineja Järvikalassa on vähemmän dioksiineja kuin Itämeren kalassa.

Lähde: Duodecim 2006; 122:801-4 

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME