Fusarium-homeen valvonta

Eviran tutkituttamat lastenruoat ja maissituotteet noudattivat EU:n asettamia raja-arvoja

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkitutti vuonna 2008 luontaisesti esiintyvien Fusarium -homeiden tuottamien homemyrkkyjen pitoisuuksia lastenruoissa sekä erilaisissa maissivalmisteissa. Tutkituissa lastenruoissa ei havaittu homemyrkkyjä lukuun ottamatta joitakin puurovalmisteita, jotka sisälsivät pieniä pitoisuuksia deoksinivalenolia (DON). Fumonisiineja havaittiin erityisesti maissijauhoissa, tortilla chipseissä sekä nachosissa. Kaikki tutkitut näytteet olivat kuitenkin määräystenmukaisia, eivätkä ne aiheuta vaaraa kuluttajan terveydelle.

Tutkimuksessa näytteiksi kerättiin 58 kpl vilja- ja maissipohjaisia lastenruokia sekä 20 kpl erilaisia maissivalmisteita, kuten maissin tähkiä ja maissista valmistettuja chipsejä.

Maissipohjaisista tuotteista tutkittiin fumonisiini -pitoisuuksia, sillä näitä hometoksiineja tiedetään esiintyvän erityisesti maississa. Lisäksi maissi on yleinen raaka-aine lastenruoissa. Viljapohjaisista sekä muista lastenruoista tutkittiin deoksinivalenolia (DON) sekä HT-2 ja T-2 -toksiineja, joita esiintyy vaihtelevasti eri viljalajeilla. DONille ja fumonisiineille on asetettu sallittu enimmäismäärä elintarvikkeissa ja lastenruoissa, T-2 ja HT-2 -toksiineille lainsäädäntöä kehitetään parhaillaan EU:ssa.

Tutkituissa lastenruoissa ei havaittu lainkaan fumonisiineja eikä T-2 tai HT-2 -toksiineja. Joissakin puurovalmisteissa todettiin pieniä pitoisuuksia DONia. Tutkituista muista tuotteista 35 % sisälsi fumonisiineja. Kohonneita pitoisuuksia havaittiin erityisesti maissijauhoissa, tortilla chipseissä sekä nachosissa. Kaikki tutkitut näytteet olivat kuitenkin määräystenmukaisia, eivätkä ne aiheuta vaaraa kuluttajan terveydelle.

Fusarium- eli punahomeet ovat hyvin tavallisia viljoissa ja maississa esiintyviä homeita, jotka tuottavat aineenvaihduntatuotteina homemyrkkyjä. Yleisimpiä Fusarium-toksiineja ovat deoksinivalenoli, zearalenoni sekä T-2 ja HT-2 toksiinit. Pitkäaikainen altistuminen Fusarium-toksiineille voi aiheuttaa terveydellisiä haittavaikutuksia, kuten elimistön puolustusmekanismien heikkenemistä. Akuutit myrkytystapaukset ovat harvinaisia. Oireita ovat esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu ja vatsakivut.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME